Hanmera Springs

Idag har vi varit på spa. Ja, det är sant. Men vi har inte gått på massage och sånt, det är för rika resenärer. Vi förpassade oss istället till pooler som luktar prutt. Äggmök. Det är nå mineraler och grejer i poolerna som ska vara bra eller något. För vad vet jag inte riktigt, men inte är det för luktsinnet i alla fall.


Vi är just nu i Hanmera Springs och sover på hostel här i natt. Jättemysigt hostel, känns som om vi är i någons hus och hälsar på. Och det är i den här lilla byn/staden som vi alltså har skämt bort oss med pruttbad. Det var ändå skönt. Vi betalade inträde till badområdet på det stora spa som finns här ich fick tillgång till flera olika pooler och bassänger, med olika temperaturer. Varmast var 42 grader = alldeles för varmt för mig. Men skönt var det, och med världens ostigaste pizza i magen flöt man runt rätt bra.

Ikväll har vi varit här på vårt hostel bara. Lagat mat och planerat lite framöver. Vi har inte ens en vecka kvar på sydön, men vi har ett par saker vi vill hinna med. Imorgon åker vi mot en annan nationalpark, tältar och vandrar lite igen. Sen vidare norrut och jag har bokat en ridtur. Wiee!


Dunedin och Kaikoura

I förrgår spenderade vi en del av dagen i Dunedin. Det enda vi faktiskt planerat att göra där var att besöka Cadburys chokladfabrik, så det gjorde vi. Vi gick alltså en rundtur med en guide som faktiskt inte var helt olik en ompalompa (stavning). Dock en stressad sådan, och hon log inte mycket. Istället rabblade hon siffror och gapade sånt som "we have nine minutes in this room!!!" medan hon håvade ut choklad till oss. Med tanke på hur mycket choklad vi fick så var vi väldigt nöjda, och vi fick även se ett chokladfall. Istället för vattenfall alltså. Mumma! Jag var smått illamående när vi kom ut, och då hade jag nog bara smällt i mig hälften så mycket som Fredrik och Niclas. Men vi toppade med lite thaimat ändå.


Efter Dunedin hade vi tänkt åka till Lake Tekapo, för att besöka ett observatorium och titta på stjärnhimlen. Men för första gången svek vädret oss, och när det är molnigt är det knappast någon idé att spendera ca 1000 kr på att kika genom en stjärnkikare. Så istället åkte vi planlöst tillbaka till Christchurch, där vi började resan här på sydön i Nya Zeeland, och bokade in två nätter på hostel. Om vi tänkt efter lite före så hade det varit roligare att vara kvar längre i Dunedin, men det gjorde vi tydligen inte. Jag tyckte Dunedin verkade vara en trevlig stad och hade gärna sett mer av den.

Men igår var vi alltså tillbaka i Christchurch. Vi tänkte ta det lugnt och bara promenera till en galleria i viktoriansk stil för att kika på den, men än en gång blev det inte riktigt som tänkt. Om jag varit vid mina sinnens fulla bruk när jag tittade på kartan borde jag fattat att en timme och 15 minuters promenad i småregn och snålblåst inte var en jättebra idé. Men det var jag inte, och ingen annan heller, så vi började vackert gå. Tyvärr var vägen dit en sådan som inte ens varit kul i vackert väder, eftersom att man fick gå efter en motorväg ute bland industriområden. Så med regn och blåst var det inte mycket roligare. Visst, gallerian var ganska fin och så, men kom igen. Inte värt promenaden. Speciellt inte eftersom vi fick gå tillbaka också. På vägen tillbaka (eller var det kvällen innan kanske?) mötte vi en kvinna på gatan. Hon frågade Fredrik "if you die tonight, will you go to heaven?". Fredrik sa att han inte trodde det. Syndare där.

Så det blev inte så mycket mer av gårdagen. Vi tvättade också, fun fact.

Idag lämnade vi Christchurch, för att åka till Kaikoura och få ännu lite fler planer strandade. Vi hade hoppats på att få åka på valsafari, men båtarna var fullbokade flera dagar fram. Så efter att ha besökt bokningskontoret och ställt oss i väntelista ifall någon hoppar av gjorde vi vad jag antar att vem som helst skulle ha gjort. Vi gick till havet och kastade macka med de platta, släta stenarna. Vi såg inga valar.

Ja, alltså har våra planer skitigt sig lite. Men vi är inte dystra för det! Imorgon åker vi istället till Hanmera Springs och badar i lite varma pooler. Och ikväll ska vi käka varma mackor och dricka vin. Så det kunde varit värre.

Man fick tyvärr inte ta bilder i chokladfabriken, så istället lägger jag upp en bild på, enligt Guinness rekordbok, världens brantaste backe. Den finns i Dunedin.
Kingston

Det blev ingen vandringstur igår. Det blev en slappdag istället, med obligatorisk roadtrip förstås. Vi åkte ut med bilen till Kingston, och påbörjade därmed färden till Dunedin. Kingston är en pytteliten håla, mitt ute i ingenstans vid en sjö. Vi slog upp tältet på en mysig kamping och låg och solade i gräset. Temperaturen är så märklig här. Det är egentligen kallt i luften, så när solen inte är framme är det ca 6 grader. Men så fort solen kikar fram blir det jättevarmt och det går hur fint som helst att lägga sig och sola i bara bikini. Så det gjorde vi igår. Eller ja, grabbarna hade väl inte bikini. Och dessutom började vi dagen med lyxig pannkaksbrunch på ett café, så det gick ingen nöd på oss.


På kvällen tog jag lite egentid och gick en promenad till sjön. Det var första gången jag var ensam sen vi åkte, och det var ganska skönt. Jag tycker såklart om mitt resesällskap, men jag saknar egentid också. Och tjejsnack, my god!

Vi sov inte särskilt bra någon av oss, av någon anledning. Men vi pallrade oss upp och fortsatte bilturen mot Dunedin. Vi gjorde dock ännu några timmars stopp efter vägen, när vi åter passerade Queenstown. Detta på grund av att Niclas hoppade bungy jump, 134 söta metrar skuttade han nerför en klippa, medan jag och Fredrik gömde oss på Starbucks. Vi fick tyvärr inte följa med och kika då det var en bit bort och det fanns inte plats, så vi strosade runt i stan istället. Och köpte fudge. Fyfan vad socker jag petar i mig här. Ni kommer inte känna igen mig när jag kommer hem och har blivit dubbelt så stor. Men jag lär väl ha hunnit bli lika blek som jag var innan jag åkte tills jag är tillbaka. Blekfet. Lyckat.

Varför inte vi hoppade? Jag kan bara tala för mig själv, och jag antar att jag helt enkelt inte är redo att dö än bara. Men Niclas överlevde och tyckte tydligen att det var kul (!?).

Nu är vi i Dunedin. Vad ska vi göra här? Vältra oss i mer socker. Imorgon ska vi besöka Cadburys chokladfabrik. Kajsa and The chocolate factory.

Bilden längst ner är tagen från en brygga in mot Kingston.