Koh Tao Pub Crawl
Idag har vi sista dagen på Koh Tao. Bakisdag har det varit. Återigen, bakisdagar på stranden är fasen inte tokigt! En god carbonara, fotmassage i skuggan (dock bör thailändarna läsa på anatomin lite bättre, vi har inte samma uppfattning om vart fötterna sitter. Men man ska väl inte klaga när det ingår axlar, nacke & huvud också kanske) & sedan en grillat majskolv. I morgon åker vi färja - båt - färja för att komma till Koh Lanta, en ö utanför Thailands västra kust.Sydvästra kanske? Hm...
 
Anledningen till att vi är bakis idag är av den enkla anledningen att vi var på pub crawl igår. Vi träffade en massa härliga & spännande backpackers, drack en hel del, dansade & var med i fire showerna de har på stranden om kvällarna/nätterna. Först har de en lång show, sedan får turisterna delta i limbo & brinnande hopprep. Jag var faktiskt duktig på att hoppa hopprep. I alla fall på andra försöket.
 
Karin under första limbosteget!
 
Ikväll blir det himlans lugnt, för i morgon måste vi upp vid fem för att hinna med färjan härifrån. Sedan blir det som sagt, chilledill på Koh Lanta, kanske även Phi Phi, en natt i Phuket & så flyger vi in i Malaysia. Jag måste hitta något att fördriva tiden med på stranden. Jag är verkligen inte en solsemestertjej. Tre dagar på stranden, sen är jag nöjd. Men det är såklart skönt också!
 
Fun facts:
 
  • Jag har miljoners myggbett (fyra stycken bara ovanför vänstra ögat, under ögonbrynet)
  • En timmes massage på stranden kostar 300 bath = 60 kr.
  • Efter klockan ett på natten verkar varenda jäkla uteställe förvandlas till en självklar köttmarknad.
  • Thailändare är väldigt snälla & gulliga.
  • Här på Koh Tao kryllar det av svenskar, svenska barer.& svenska flaggor.
  • Igår sminkade jag mig för första gången på veckor.
Treking & Elephant Nature Park

Här är jag! Jag lever & frodas, trots den eviga tystnad jag lämnat den senaste tiden (hur lång den nu var?). Vi har inte haft tillgång till wifi på ett bra tag, & tydligen inte nu heller eftersom jag skriver detta i Word för att kunna klistra in det i bloggen en dag med bättre internetförutsättningar.

 

Det första vi gjorde efter att vi lämnat civilisationen var att ge oss ut på en tredagarstrek i djungeln. Vi var ett gäng på ca 10 pers plus två guider som vandrade på djungelberg utanför Chiang Mai i norra Thailand. Det blev tre dagar utan el, toaletter, rinnande vatten & sängar. Vi fick tvätta oss i vatten från vattenfall & bajsa i hål i backen. Man kanske inte ska skriva om bajs på bloggen, men nu gjorde jag det ändå. Under nätterna sov vi princip i hyddor på filtar på golvet. Det var faktiskt ganska kallt & framför allt hårt. Tuppen & grisen utanför som hade party hela natten var inte heller superuppskattade. Men trots alla dessa primitiviter man inte är van vid så var det riktigt roligt! & guiderna lagade mumsig thaimat åt oss. Vi avslutade treken med en tur på elefantrygg & sedan bambu rafting. På raftingen åkte man på bambuflottar i en flod med en guide som absolut skulle blöta ner oss till varje pris. Jag satt på samma flotte som två spanjorer. Efter mycket stänkade knuffade guiden helt enkelt i mig i plurret & jag kom upp till ytan igen i perfekt tid för att se honom lyfta upp & slänga i spanjorerna också. Det var riktigt roligt!

 

Elefantritten var helt okej. Jag har så himla svårt för sånt där, vad är rätt & fel? Även om de här elefanterna blev väl omhändertagna (jag pumpade guiden med frågor & vi såg inget fysiskt våld/skadade elefanter som man kan göra på många andra turer), så känns det liksom inte helt rätt att använda dem på det här sättet. Men, så är jag också en nyfiken turist som faller för sånt här. Dessutom rider jag ju på hästar.

 

Dagen efter treken var blev ändå en av de bästa hittills på resan! Jag & Linn har forskat på det här om vart man kan åka för att hänga med elefanter på ett schyst ställe. Vi snubblade över Chiang Mais Elephant Nature Park & vi bokade en dag där. Trots att det var den dyraste turen hittills (ca 500 kr var) så var det värt vartenda öre!

 

Elephant Nature Park är ett sanctuary (kan man säga ”härbärge” kanske?) för elefanter som farit illa tidigare i livet. T.ex genom misshandel eller hårt arbete. Verksamheten startades av en kvinna som heter Lek. Hon valde att ägna sitt liv till att rädda den asiatiska elefanten i så stor utsträckning hon kan & började med att köpa fyra elefanter & mark. Idag finns det på området 37 elefanter, gamla som unga, som får mat, kärlek, sjukvård & den ompysslning de behöver. Det är ett enormt inhängnat område där elefanterna får gå fritt tillsammans, & turister får komma dit för att mata, tvätta & lära känna dem. Ingen ridning alls eller så. Många av elefanterna är dessutom blinda, halta pga misshandel. Det var fantastiskt att se ett sådant ställe! Förutom elefanter tog de även hand om hundar, katter & bufflar. Målet är att kunna släppa dem fria i naturen en dag, men som läget är nu är arten mycket utrotningshotad & det finns inga riktiga lagar mot jakt osv.

 

Även om det är lite dyrare, så åk dit om ni vill träffa elefanter! Pengarna går till verksamheten & du kommer att få en fantastisk dag med underbara djur!

 

En busig elefant vill ha uppmärsamhet av sin skötare

När vi tyckte att vi var färdiga med norra Thailand (dvs typ i förrgår) gav vi oss ut på en 28 timmars resa mer söderut. Tåg, tåg & färja. & tadaaaa, här sitter vi nu & jäser på Koh Tao, en ö en bit utanför Thailands östkust. Ett riktigt turisttätt område, men nu är det skönt med sol, bad & dyk för dem som vill ett tag. Idag har jag dessutom provat fiskspa. Ni vet, man stoppar fossingarna i ett akvarium fullt med småfiskar som glatt mumsar i sig din döda hud. Den första minuten höll jag på att dö kittlingsdöden, men sedan gick det bra. & ja, lite bättre blev tassarna allt.

 

Det går typ jättedåligt att ladda upp bildern här så tyvärr blir det dåligt med det. Jag som hade så många bra... Suck. Några kom upp i alla fall!

Vardagsäventyr i Thailand
Japp, både Emmy & Amanda såg på en gång att det är Amanda som Lisa liknar. & inte så lite heller må jag säga!
 
De senaste dagarna har varit ganska hektiska, men på ett roligt vis. Jag har hunnit besöka en kyrkogård från andra världskriget, åkt tåg, hälsat på (& gullat llite med!) tigrar, badat i vattenfall, vandrat i djungel, blivit morrad på av en apa, sovit i ett flytande hus & gud vet allt! På två dagar! & än väntar massor med roliga grejer. För tillfället är vi i en stad som jag inte kan stava nanmnet på Det har i alla fall varit Thailands huvudstad en gång i tiden & vi är bara ett par timmar norr om Bangkok. I morgon far vi vidare norrut, till Chiang Mai. Där ska vi gå på en tredagarstrek på ett berg & sedan hälsa på ett hem för elefanter som farit illa i livet eller gått i pension. Så det blir dåligt med blogg nu framöver ett tag. Hoppas att alla har det bra där hemma!
 
 
Angående tigergrejen förresten. Vi har pratat mycket emellan oss här hur de egentligen behandlar djuren här & vi har researchat på allt innan vi åkt tid eftersom man inte vill stödja t.ex elefantturer där djuren misshandlas. När det gällde tigerparken så var det ganska svårt att hitta information. Men de vi fick fram var att de har sammanlagt 128 tigrar & de har bara parken öppen ca 5 timmar om dagen. Så tigrarna får turas om att stå ut med oss turister & de ligger aldrig flera dagar i streck, som vi förstått. & när det är stängt tas de hand om munkar & en jäkla massa australienare som jobbar där(?). Så det verkar bra. Samtidigt som jag inte alls tycker att man ska ha vilda djur på det viset. Men som den turist jag är kan jag inte låta bli att känna hur häftigt det är att faktiskt fått ha klappat tigrar!