Christchurch och Akaroa

Ja, till att börja med var jag och Niclas för smutsiga för att få komma in i Nya Zeeland. Nog för att vi skrev i visumansökan att vi hade med oss skor som varit i vildmark, men jag trodde inte de skulle ta oss åt sidan på flygplatsen i Christchurch för att rengöra våra skor. Men det är här som i Australien eller typ USA, du får inte ta med något som kan rubba ekosystemet och allt vad det är. Så man får helt enkelt lämna frukt, frön, smuts och typ sinnesrubbningar, antar jag, hemma. M&M:s går dock bra. Jag frågade snällt. Och Niclas kniv.


Vi kom fram sent i förrgår natt, så vi gick till närmsta hostel och sov där. Försökte i alla fall, det finns snarkosaurusar på vissa ställen. Dagen efter, alltså igår, började som planerat. Vi började med att gå och hämta vår hyrbil med tillhörande kampingkit som vi ska ha den här månaden. Uthyrningen låg i utkanten av Christchurch, men hostellet vi skulle till härnäst låg mer centralt, så det var bara ge sig in i stan. Med vänstertrafik. Jag började köra. Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte var nervös, för det är inte så himla lätt. Och inte är jag van vid automatlåda heller, men det gick helt okej och än har vi inte varit med om några olyckor. Bara nästan, men det var faktiskt lastbilens fel, som låg och tryckte supernära bakom. Så det så.

Vi hämtade bilen, åkte till en galleria och fixade lite SIM-kort och annat bra att ha, och sen susade vi in mot centrum för att kika på stan. Christchurch har för bara några år sedan varit med om kraftiga jordbävningar, så det är till stora delar en stad i ruiner. Det kändes verkligen som om de bara bestämt sig för att bygga upp en helt ny stad bara sådär. Men det var ändå en trevlig stad, och det fanns en jättestor park med botanisk trädgård som vi myste omkring i. Men därefter slutade dagen gå som planerat. Planen var tacomys och tidig kväll, efter att ha mött upp My och mamma igen. Men tydligen fick deras campervan för sig att lägga av för andra gången, och behövde bogseras och lämnas in på verkstad. Det innebar att mamma och My blev strandsatta i en liten håla en timme utanför Christchurch och vi fick vackert åka och hämta dem. Som tur var kunde de sova på samma hostel som oss över natten. Men det suger att deras bil gick sönder igen, och företaget de har hyrt av har världens sämsta kundservice, om man ens får kalla det det.

Så blev det idag. Vi gick upp tidigt i morse. Det är sånt man måste göra när man ska simma med delfiner. Yea you heard me. Hur häftigt!? Vi åkte till Akaroa, ut till en liten by som ligger i vid en sjö mitt i en enorm, utdöd vulkan, för att åka på delfintur. Vi åkte ut med en båt på havet och fick kliva ner i plurret. I barriärrevet var det nästan 30 grader i vattnet. Här var det 15. No words needed. Tacka G*d för våtdräkt.

Delfinerna vi simmade med är världens minsta delfinsort, the Hectors. De är utrotningshotade och de finns ingen annanstans i världen. Allt var naturligtvis på delfinernas villkor, och tydligen var det en bra tur idag eftersom att vi fick nästan 45 menyer av nyfikna delfiner i vattnet runt oss. Vissa dagar hade de bara tid ca 10 minuter, sen gjorde de väl vad delfiner annars gör när de är upptagna. Det lustiga var att vi var tvungna att vara intressanta för att delfinerna skulle bli nyfikna på oss. Det innebar att vi behövde låta. Sådär satt vi, tolv turister guppades på havets yta - sjungande och visslande. Ganska absurt, men det fungerade! Vi såg massor med delfiner som kom riktigt nära. Fin upplevelse! 

På vägen tillbaka med båten såg vi också en lite blå pingvin av något slag, olika fåglar och sälbebisar! Då dog jag sötdöden.

Efter detta har vi alltså åkt mer bil. Det lär bli mycket bilåkande, för vägarna är inte så stora och det känns ungefär som att köra i ett parkeringshus, runt, runt, runt. På fel sida dessutom. Så vi åkte tillbaka till Christchurch, köpte svindyra sovsäckar (gråtgråtgråt) och sedan ut igen till hålan där Mys och mamma campervan nu stod plåstrad och så när som hel igen.

Vi sover i hålan i natt, på en kamping. Vi har slagit upp tältet och just nu sitter jag alltså under en vacker stjärnhimmel och bloggar. Imorgon åker vi vidare mot Arthurs Pass.

Väder: strålande!
Temperatur: dag 28, sen kväll 19
Mat: nudlar
Kläder: mer än i Australien!
Humör: trött med nöjd


Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress